previous arrow
previous arrow
next arrow
next arrow
Slider

Szállás

Centrál Borház Étterem & Panzió, Érd Szívében helyezkedik el és az ország bármelyik részéről könnyen megközelíthető. Teljesen felújított panziónkban igényesen kialakított tiszta szobákkal várjuk vendégeinket. Panziónk kényelmet és családias hangulatot biztosít minden ide látogatónak. Éttermünkben pedig kipróbálhatják a magyar konyha alapjaira épülő korlátlan fogyasztású svédasztalos és a’la carte választékunkat.

Panzió Érden - Akiknek ajánljuk

Elsősorban üzleti célból érkező vagy a környéken munkát végző cégeknek ajánljuk. De nagy szeretettel látunk vendégül magánszemélyeket és családokat. Szálláshelyünk továbbá alkalmas csoportok, csapatok elhelyezésére. Csoportoknak külön termet tudunk biztosítani meetingek lebonyolítására. (kávészünet, bekészítés, projektor, vászon stb…)

A szobáink mindegyikéhez fürdőszoba és mosdó tartozik, gondoskodunk törölközőről és tusfürdő bekészítésről. Szobák mindegyike pót ágyazható, és igény szerint babaágyat is tudunk biztosítani. Ingyenes internet hozzáférést biztosítunk vendégeink számára.Családok számára gyermek kedvezmények vehetők igénybe.Ingyenes zárt kamerákkal felszerelt parkolót biztosítunk a nálunk megszálló vendégek részére.

Miért Érden keressen szállást?

Érd Duna-parti település Tárnoktól keletre, Diósdtól nyugatra terül el.  Dél Budapesttől pedig csak alig 20 km-re. A város könnyen megközelíthető, központján halad keresztül a 6-os és 7-es számú főútvonalak. Érd-parkvárost átszeli az M7-es autópálya. Délen  Diósdnál az M0-s körgyűrűbe torkolló M6-os autópálya, melynek három érdi csomópontja van. Érd vasúttal is könnyen elérhető a székesfehérvári és a pusztaszabolcsi vasútvonalak öt megállóval nagy forgalmat bonyolítanak. Érd – Budapest menetidő húsz perc. Számos helyközi Volánbusz járattal érhetők el a környező települések és Budapest.

Látnivalók

Fundoklia-völgy

Fundoklia-völgy - Centrálborház
Érd-parkváros tájképileg legszebb része a szarmata mészkőbe bevágódott karsztos aszóvölgy, a Fundoklia. Az M7-es autópályától északra 1962 végén a völgyfő közelében véletlenül bukkant felszínre az érdi paleolitikus telep", mely a "mounstérien műveltség, tágabb értelemben a neandervölgyi ember kultúrájának világhírű magyarországi lelőhelye".
A Fundoklia-völgyben és környékén mintegy 25 védett növényfaj fordul elő és több védett gyíkfajnak és cickányfélének nyújt menedéket, de az erdei sikló is előfordul.

Minaret

Minaret - Centrálborház
A római hadi út nyomvonala mellett emelkedik a török világ letűnt emlékét idéző, XVII. században épült dzsámi minaretje. A 23 m magas érdi minaret a magyarországi török tornyok között zömökségével tűnik ki. Törzse 12 szög alaprajzú. Körerkélyéhez 53 db változó magasságú kicsorbult csigalépcső vezet fel. A lépcső megvilágítását a torony falába épített résnyi nyílások biztosítják."

Magyar Földrajzi Múzeum

Magyar Földrajzi Múzeum - Centrálborház
A város központjában található az "egykori híres "Pelikánnak" nevezett vendégfogadó, majd később Wimpffen-kúria klasszicista stílusjegyeket viselő épületegyüttese. Sem pontos építési idejét, sem tervezőjét nem ismerjük, csak feltételezéseink vannak az építészeti formajegyek alapján, hogy Hild József alkotása lehet."

Kutyavár

Kutyavár - Centrálborház
Kutyavár Érd legrégebbi, 15. századi gótikus építménye. A legenda szerint Hunyadi Mátyás építtette vadászkutyái és pecérei számára. Ma már csak romjai láthatóak.
1936-ban országzászlót építettek a romos falak mellé és az akkori diósdi üdülőtelep ünnepségeinek központjává vált. A II. Világháború után köveit elhordták és mára csak egy jelentéktelen faltöredék maradt meg. Megmaradtak azonban a földdel fedett részek, így a jövő régészeinek még lesz további mondanivalójuk e műemlékünkről.

Berza-kert

Berza-kert - Centrálborház
Érd-parkvárosban a Borostyán utcából közelíthető meg a magas mészkőfallal körülvett kertben az a védett erdőség, melynek állományát az erdei fenyő uralja. A Berza-kertben az erdőszerűen megőrzött, telepített állomány az elmúlt két évtizedben nagyon megfogyatkozott. Míg 20 esztendeje kb. 300 fenyőt számoltak össze, jelenleg már csak az állomány fele van meg. A fák kora 60-80 esztendő, s igen kevés az újulat. A Berza-kertet 1970-ben nyilvánították védetté, látogatása a tulajdonossal történő előzetes időpont-egyeztetés szerint lehetséges.

Beliczay-sziget

Beliczay-sziget - Centrálborház
Az Érd keleti határait felölelő, a Dunához illeszkedő partszegély mintegy 9 km hosszúságban és 2-3 km szélességben elterülő alacsony térszínű, ártéri üledékekkel borított tája Érd-Ófalutól Hárosig terjed enyhén ívelt alakban. Valaha, a miocén kor végén a Pannon-tó egyik sekély vizű öble foglalta el ezt a területet. Ebből az időszakból maradtak fenn a felszínen Diósd környékén is homokos, kavicsos, agyagos üledékek. Az Érd-Tétényi-öblözet kialakulását tektonikai okok magyarázzák.

II. Lajos emlékmű

II. Lajos emlékmű - Centrálborház
1926-ban a mohácsi csata 400 éves évfordulójára állították. Az emlékmű, melyet egy római korból származó oroszlán díszít, II. Lajos király (1516–1526) érdi tartózkodását örökíti meg.
Az emlékmű felirata azt a néhány napot idézi vissza, amikor II. Lajos királyunk Érden tartózkodott Mohács felé vezető útja során.
 A kastély támfala előtt elhelyezett emlékművet egy római korból származó oroszlán díszíti. Az emlékmű másik ékessége az Ákosházi Sárkány család címere.

Szent Sebestyén, Szent Rókus és Szent Rozália kápolnája

 - Centrálborház
18. századi barokk kápolna, Kereskényi Gyula 1886-ban készült könyve szerint 1734-ben épült a nagy pestis alkalmával.
A kápolnába kosáríves faragással díszített zárókövű kapun keresztül léphetünk be. Az oltárt korábban csodálatos XVIII. században készített, Szent Sebestyént és Szent Rókust valamint a gyermek Szent Rozáliát ábrázoló fából faragott szobrok díszítették.

Érdi-magaspart

Érdi-magaspart - Centrálborház
Az Érdi-magaspart alámosott, függőleges falakkal törik le Ófalu ill. a Duna felé. A fennsík legmagasabb pontja a 177 méteres Kakukk-hegy Ófalu fölött, míg a 163 méteres Sánc-hegy a Duna fölött hívja fel magára a figyelmet.
A magas partfalak védelmében együttesen fordulnak elő a keleti pusztai, sztyeppei növényfajok és a jégkorszak után hazánkba délről bevándorolt mediterrán növények.
Az Érdi-magaspartot 1985-ben védetté nyilvánították.

Harangjáték

Harangjáték - Centrálborház
1993-ban, Érd első okleveles említésének 750. évfordulóján adták át.
A 12 haragból álló érdi harangjáték 45 különböző dalt játszik, mely szemnek és fülnek egyaránt élmény. A városháza előtti tér hangulateleme 93 óta működik.
Helyi művészek cd-t is kiadtak, "az Érdi harangjáték dallamai és más dalok" címmel, mely megtalálható a Zenei Könyvtár állományában is.

Kakukk-hegy

Kakukk-hegy - Centrálborház
Az érd-ófalui Kakukk-hegy (t.sz.f.m: 160-177 m) az érd-százhalombattai Sánc-hegy keleti elvégződése. Formája, nevével ellentétben nem a klasszikus értelemben vett hegy, hanem területe az érdi Sziget és Érd-Ófalu fölé magasodó meredek, északias kitettségű, tájképmeghatározó lejtő.
A Kakukk-hegy az ország azon ritka területeinek egyike, amelyen a bevezetőben ismertetett löszerdőssztyep a szó szoros értelmében, erdő-gyep mozaik formájában maradt fenn.

Szent Mihály templom

 Szent Mihály templom - Centrálborház
Az 1718 és 1752 között Érden tevékenykedő kapisztrán rendű szerzetesek irataiból kitűnik, hogy a Szent Mihály arkangyal kegyeibe ajánlott római katolikus templom szentélye és hajójának falai már a XV. században álltak. A török időkben a templomot lőporraktárnak használták, majd a XVII. században felrobbantották. A falak nem pusztultak el teljesen, 1703-ban az Illésházy-család segítségével a templom hajóját újra beboltozták. A templom felújítási és működtetési költségét a kegyúron kívül a hívek is biztosították.
© 2016 CENTRÁL BORHÁZ Étterem és Panzió - Minden jog fenntartva | Webdesign by FRIK
Fb Left
check them out